Presentació

La Universitat de València i l’empresa Würth Elektronik eiSos han creat una Càtedra institucional o Càtedra per promoure l’educació i la investigació sobre Compatibilitat Electromagnètica (EMC).

Un dels objectius clau de la nova càtedra institucional de compatibilitat electromagnètica és fomentar tant la recerca d’aquesta tecnologia com la seva aplicació pràctica.

A més, dins de les activitats de la Càtedra promou el desenvolupament de Treballs Finals de Doctorat i Màster i Grau, seminaris i cursos sobre temes d’EMC, i l’assistència a Congressos internacionals. Cada any, l’empresa proposa alguns projectes per oferir diverses pràctiques al Laboratori de Càtedra i a la seu de Würth Elektronik. Aquestes tasques estan gestionades pel director de la Càtedra José Torres, catedràtic de la Universitat de València, i Jorge Victoria, responsable de producte de components EMC a l’empresa alemanya.

Notícies

Experiments EMC

EMI IN OUTPUT/INPUT CONNECTORS

Motivation

Connectors suffer from many EMC problems due to they can be considered as short length conductors with a rigid body. Sometimes it is difficult that manufacturers ensure a 360º shielding in the connectors because it depends on the many factors such as case shielding, number of grounded pins or spring length.

Keep on reading!

Projectes

Doctor en Enginyeria Electrònica

DESENVOLUPAMENT DE MODELS I NOVES TECNOLOGIES PER A LES XARXES INTEL·LIGENTS COMPATIBLES AMB LA BANDA ESPECTRAL 2-150KHz

Les xarxes intel·ligents són xarxes energètiques que poden controlar automàticament els fluxos d’energia i ajustar-se als canvis en l’oferta i la demanda d’energia en conseqüència. D’aquesta manera, a partir de la literatura d’investigació, es pot descriure la xarxa intel·ligent com un sistema elèctric que posseeix possibilitats i característiques específiques com la integració d’una major quantitat d’energia procedent de fonts d’energia renovables o l’activació del paper dels usuaris finals a les xarxes intel·ligents per tal de poden ser tant consumidors com productors d’energia elèctrica, els anomenats ”prosumidors”.

Els principals beneficis que es poden obtenir amb la implantació de tecnologies Smart Grid són la reducció de l’emissió de CO2, la millora del perfil de tensió i l’equilibri local de la producció i la demanda d’electricitat i una major eficiència en la gestió de l’electricitat, entre d’altres. La realització tècnica d’aquests avantatges a les xarxes intel·ligents es basa en l’aplicació d’un mesurament modern basat en sistemes de mesura i control intel·ligents. Aquest dispositiu proporciona els primers avantatges de la xarxa intel·ligent als clients ja que els permet entendre i reduir el seu ús d’energia i els costos mensuals. Els comptadors intel·ligents són la porta d’entrada per a una major eficiència energètica i fonts d’energia renovables integrades, alhora que donen suport a una nova generació d’electrodomèstics intel·ligents que beneficiaran els clients.

No obstant això, els comptadors intel·ligents estan trobant molts problemes en termes de mesura i comunicació des del punt de vista de la qualitat de l’energia. Es deu al fet que hi ha un gran nombre d’equips i dispositius com ara LED i instal·lacions fotovoltaiques connectades a la xarxa que produeixen distorsió de la forma d’ona. Malgrat totes les normatives existents, hi ha una manca de proves estandarditzades i un desconeixement sobre emissió, immunitat i compatibilitat en el rang de freqüències de 2 a 150 kHz. En aquells casos en què existeixen proves estàndard, l’equip es prova d’un en un i en un entorn controlat que pot diferir molt de l’entorn amb què es troba l’equip quan es connecta a una instal·lació real. A l’hora d’establir nous estàndards per a equips de baixa tensió és essencial que es basin en condicions realistes.

Per tant, és necessari avaluar el rendiment dels dispositius connectats a la xarxa per tal d’assegurar-se que funcionen correctament i que no estan afectats per problemes d’EMC en un entorn real. Aquesta investigació se centra a realitzar un estudi específic sobre el desenvolupament de mètodes de mesura, identificar models d’interferència i millorar les proves de compatibilitat electromagnètica per a mesurament, dispositius de comunicacions i altres sistemes desplegats en entorns Smart Grid.

Trabajo Final de Máster (TFM) – Máster Universitario en Ingeniería Electrónica

CARACTERIZACIÓN DE PLACAS ELECTROMAGNÉTICAS SUPRESIÓN DE RUIDO PARA APLICACIONES EMC

Aquest Projecte de Màster en Electrònica se centra a caracteritzar diversos tipus de Fulls de Supressió de Soroll (NSS) i a estudiar-ne el rendiment en algunes aplicacions. Així, es dissenyaran i implementaran algunes configuracions per analitzar i avaluar el comportament d’aquests materials en circuits electrònics o sistemes amb problemes de Compatibilitat Electromagnètica (EMC). NSS pot ser una solució innovadora i interessant per reduir o suprimir el soroll electromagnètic d’alta freqüència que pot generar interferències electromagnètiques (EMI). Aquesta solució es basa en materials d’absorció caracteritzats pel paràmetre de permeabilitat, però cal tenir en compte altres elements com el gruix, la mida, la forma i la composició de la làmina. Per tant, l’objectiu principal d’aquest projecte és determinar la capacitat d’absorció dels NSS per reduir el soroll electromagnètic mitjançant la proposta d’alguns mètodes de mesura.

Treball Final de Grau (TFG) – Grau en Enginyeria Electrònica de Telecomunicacions

PROVES DE PANTALLATGE ELECTROMAGNÈTIC MITJANÇANT EXPERIMENTS D’ALIMENTACIÓ SIN FIL I ENCAIXAMENT PINTAT

L’objectiu d’aquest projecte és el disseny i la construcció de dos experiments de compatibilitat electromagnètica (EMC) per generar emissions conduïdes i radiades. Amb aquests dissenys, el següent pas és provar diversos tipus de materials de blindatge electromagnètic proporcionats per Würth Elektronik.
El primer experiment consisteix en un circuit d’alimentació sense fil amb un disseny senzill perquè es pugui construir fàcilment per provar làmines de supressió de soroll de manera que el camp electromagnètic generat pel circuit es pugui redirigir i concentrar al receptor.
El segon experiment és un sistema de tancament blindat que pot generar alguns problemes d’emissions, radiades i realitzades ambdues, amb l’objectiu de trobar aquests problemes i mesurar-los, proposar i estudiar diverses solucions per reduir aquestes emissions.

Publicacions

Contacte

Laboratori 2.2.29
Escola d’Enginyeria
Universitat de València
Av. Universitat, sn
46100 Burjassot – València (Espanya)
Correu electrònic: wemc@uv.es
Telèfon: +34 963544146

Enllaços

Würth Elektronik

El grup corporatiu Würth Elektronik consta de tres divisions i és una de les empreses més exitoses del grup Würth. Destaca per la seva plasmació de la cultura de l’empresa.

El grup d’empreses Würth Elektronik, amb seu a Niedernhall (Hohenlohe), Alemanya, compta amb més de 7.400 empleats a tot el món i va generar unes vendes globals de 527 milions d’euros (preliminars) el 2014. Würth Elektronik opera a nivell internacional amb les seves tres àrees d’empresa en diversos mercats: Components electrònics i electromecànics, plaques de circuits i sistemes intel·ligents.

Universitat de València

Va ser fundada fa més de cinc segles pels Jurats de València, s’ha convertit en una universitat pública moderna que imparteix totes les àrees de coneixement: ciències socials, econòmiques i jurídiques, ciències experimentals, enginyeria, ciències de la salut, ciències de l’educació i humanitats.

Més de 45.800 estudiants de grau i 8.600 estudiants de postgrau assisteixen a classes impartides per més de 3.300 professors, professors i investigadors als nostres campus (Blasco Ibáñez, Burjassot-Paterna i Tarongers) amb el suport de més de 1.700 personal d’administració i serveis.